Het is een woord dat je in het dagelijks leven niet vaak gebruikt, beeldbestek. Toch hebben ambtenaren op het gemeentehuis of stadsdeelkantoor bij jou in de buurt het er regelmatig over. In dit artikel leggen we uit wat er met dit woord wordt bedoeld en waarom we er wel degelijk mee te maken hebben. Ook in ons dagelijks leven. Wanneer je naar buiten kijkt is alles wat je ziet vooraf bedacht. Dit kan door de gemeente zijn, maar ook door een gespecialiseerd adviesbureau dat samen met de gemeente een bijpassende omgeving voor de burgers heeft gecreëerd.
Wat is beeldbestek?
Een beeldbestek helpt de gemeente bij het ontwikkelen en inrichten van de openbare ruimte. Deze ruimte moet natuurlijk ook weer onderhouden worden. Ook hier wordt rekening mee gehouden door middel van een onderhoudsbestek. De gemeente bepaald uiteindelijk at mensen zien in hun omgeving. In het bestek wordt duidelijk gemaakt wat de burger op een bepaalde plaats kan verwachten. Bijvoorbeeld bomen en struiken, maar wellicht ook industriegebieden, woonwijken of flats met luxeappartementen. Wanneer je een huis koopt weet je zo ook wat je kan verwachten. De gemeente voorkomt hiermee ook dat het een zooitje wordt in de gemeente doordat allerhande soorten verschillende gebouwen door elkaar staan. Wanneer we dit zouden doen krijgen we Belgische toestanden. Dit is niet de bedoeling.
Adviesbureau
Als gemeente is het natuurlijk lastig om een beeldbestek op te stellen. Zeker omdat niet iedere ambtenaar hier dagelijks mee te maken krijgt. Wanneer je hier weinig ervaring mee hebt kun je ook altijd een adviesbureau in de armen nemen. Zij geven je een gedegen advies dat voldoet aan de kwaliteitscatalogus van CROW. Wanneer de aannemer klaar is met het maken van het beeld is het natuurlijk belangrijk om te blijven monitoren wat er gebeurt. Levert de aannemer het beeld dat hij beloofd heeft of gebeurt dit helemaal niet? Er is een speciale app op de markt waarmee je dit heel eenvoudig kunt monitoren.