Onderhandelen. Het is iets wat we regelmatig moeten doen, maar waar niet iedereen zich prettig bij voelt of goed in is. Het gaat om de zoektocht naar mogelijkheden die voor beide partijen goed zijn. Hiervoor is soms creativiteit nodig, want blijven bij je eigen standpunt zal vrijwel nooit zorgen tot een compromis.
Bij onderhandelen spelen verschillende aspecten een rol. Wat is de verhouding tussen de mensen? Zijn ze gelijk in functie? Speelt macht een rol? Is de sfeer goed? Hier heb je zelf niet altijd invloed op, dus zorg dan in ieder geval voor een goede voorbereiding:
1. Stel je doel vast
2. Bedenk waarom het belangrijk voor je is
3. Stel je prioriteiten op
4. Bekijk verschillende mogelijkheden om je doel te bereiken
5. Analyseer diegene waarmee je gaat onderhandelen
6. Bedenk wat de andere partij van je wil
7. Heb paraat wat jij te bieden hebt
8. Stel vast wanneer jouw grens is bereikt en wil stoppen met de onderhandeling
Bepaal vooraf waar, met wie en hoelang je gaat onderhandelen. Zo weet je bij voorbaat waar je aan toe bent, wat zal zorgen voor wat rust. Door bovenstaande punten voor te bereiden zal je sterker in je schoenen staan en dat ook daadwerkelijk uitstralen. Dat is belangrijk tijdens het onderhandelen. Op deze manier zal niet snel iemand over je heen lopen en zal je naar waarde worden ingeschat.
Zorg er als onderhandelaar voor dat er een constructieve sfeer plaatsvindt waarbij je hard bent op de inhoud, maar zacht op de relatie. Vaak ontstaat er irritatie als mensen er op de inhoud niet direct uitkomen. Het gaat dan niet meer om het onderwerp maar om de persoon en dat leidt tot emoties. Neem dan even afstand, het gesprek moet namelijk wel over het onderwerp gaan. Blijf professioneel en zorg voor feiten en objectieve criteria. Uiteindelijk is het een kwestie van mogelijkheden onderzoeken, alternatieven bekijken en een kwestie van geven en nemen.
Heb je behoefte aan meer tips voor bij het onderhandelen? Klik dan hier voor meer informatie.